Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε για καλύτερη υγεία αναφορικά με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Θα πρέπει να:

  • Τρώμε καλύτερα και σωστά
  • Ελέγχουμε το βάρος μας
  • Ασκούμαστε περισσότερο
  • Ζητήσουμε βοήθεια

Οι συμπεριφορές μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ασθένεια, ειδικά όταν πολλές ασθένειες οφείλονται εν μέρει σε αυτές. Ένα μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει το 50% οφείλεται στη συμπεριφορά. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής και στην ποιότητά της.

Η σωστή διατροφή λοιπόν πρέπει να είναι σκοπός και στόχος όλων, ώστε να γευτούμε τα θετικά μακροχρόνια αποτελέσματά της, ειδικά όταν έχει άμεση σχέση με την υγεία. Άλλωστε, η σωστή διατροφή δεν είναι συνώνυμο μιας μονοδιάστατης και βαρετής δίαιτας.

Μια πρακτική πρόταση είναι η χρήση της διατροφικής πυραμίδας. Η πυραμίδα είναι χωρισμένη σε διατροφικές ομάδες, ανάλογα με την προτεινόμενη καθημερινή κατανάλωσή τους. Στο κάτω μέρος της πυραμίδας, βρίσκεται η ομάδα των υδατανθράκων, ενώ στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται η ομάδα των λιπών, ελαίων και γλυκών. Αυτό σημαίνει ότι οι ομάδες τροφών που βρίσκονται στη βάση και κοντά στη βάση της πυραμίδας μπορούν να καταναλωθούν περισσότερο από ό,τι αυτές που βρίσκονται στην κορυφή της.

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών δεν είναι εύκολη για πολλούς, όμως ο συνδυασμός των γνωστικών, κοινωνικών, προσωπικών παραγόντων, καθώς και το επίπεδο ποιότητας ζωής και υγείας, μπορεί να επιφέρει αλλαγή. Μικρές αλλαγές και γνώση των τροφίμων είναι μια καλή αρχή…

Οι ψυχολόγοι του Mind’s Mirror, σε συνεργασία με έμπειρο διατροφολόγο, παρέχουν ψυχολογική και διατροφική  υποστήριξη με στόχο τη δημιουργία δεξιοτήτων αντιμετώπισης ψυχολογικών ζητημάτων συσχετισμένων με τη διατροφή, καθώς και τις γνώσεις για τη δημιουργία σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Επιστροφή

Συμβουλές Διατροφής