Η ομαδική ψυχοθεραπεία παίρνει διάφορες μορφές με βάση το σκοπό, τον στόχο και τις τεχνικές που εφαρμόζονται. Απευθύνεται σε ομογενή ή ετερογενή ομάδα και μπορεί να έχει υποστηριχτικό, βιωματικό χαρακτήρα ή να προσφέρει ψυχοεκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια των ομαδικών συνεδριών παρέχεται υποστήριξη και ανατροφοδότηση από τα μέλη και δημιουργείται ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τα μέλη νιώθουν άνετα να εκφράσουν ό,τι τους απασχολεί. Οι ομαδικές συνεδρίες διεξάγονται συνήθως από 1-2 συντονιστές και συμμετέχουν 6-8 άτομα.

Ομαδικές συνεδρίες του Mind’s Mirror:

Διατροφή

Τα μέλη μοιράζονται τις εμπειρίες τους και δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

“Ποιο συναισθηματικό κενό καλύπτει το φαγητό και γιατί;”
“Πως μπορώ να νιώσω πληρότητα χωρίς την υποστήριξη του φαγητού;

Θέματα εγκυμοσύνης / σύλληψης

Οι συναντήσεις έχουν δομημένη θεματολογία (διατροφή και εγκυμοσύνη, αυτοπεποίθηση, αλλαγές στη συζυγική σχέση, γονεϊκός ρόλος, η συμμετοχή του πατέρα, επιλόχειος κατάθλιψη κ.ά.). Διαρκούν 90 λεπτά και έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν γυναίκες που βρίσκονται σε οποιαδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης τους (κατά προτίμηση μετά τη δωδέκατη εβδομάδα κύησης).

Προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας

Οι ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και αυτογνωσίας δίνουν τη δυνατότητα για εσωτερική διερεύνηση και ανάπτυξη και συμβάλλουν στο να γνωρίσει το άτομο καλύτερα τον εαυτό του. Μέσα από αυτές μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα την καθημερινότητά του και τις διαπροσωπικές του σχέσεις, να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του και να διεκδικεί αυτά που επιθυμεί, και έτσι αποκτά μια πιο σφαιρική θεώρηση του εαυτού του και της προσωπικότητάς του.

Ομάδες γυναικών

Οι ομάδες γυναικών θίγουν και ασχολούνται με θέματα που πλήττουν τη σύγχρονη γυναίκα, όπως οι συναισθηματικές σχέσεις, η θέση της γυναίκας μετά το γάμο, η διεκδίκηση ρόλων, η σεξουαλικότητα, η αντίληψη εαυτού κ.τ.λ. Μέσα από μία βιωματική προσέγγιση δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να δουν πως συμπεριφέρονται και σχετίζονται με τους άλλους, να γνωρίσουν άγνωστες πτυχές του εαυτού τους και να αναπτύξουν τεχνικές ώστε να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές και συναισθηματικές τους σχέσεις.

Επιστροφή

Ομαδικές Συνεδρίες Ψυχολογικής Υποστήριξης