Η υπογονιμότητα αποτελεί μία ιδιαίτερα αγχογόνα κατάσταση για το ζευγάρι μιας και σχετίζεται με τη δυνατότητα του να δημιουργήσει κανείς οικογένεια. Η δυνατότητα και η επιθυμία να κάνει το ζευγάρι ένα παιδί είναι βαθιά ριζωμένη, κυρίως στη γυναίκα, ως υπέρτατη αξία και συχνά ως αυτοσκοπός, αφού συμβολίζει την ολοκλήρωσή της ως ατόμου. Έτσι, όταν το ζευγάρι αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να τεκνοποιήσει και καταφεύγει σε  διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συχνά διακατέχεται από αισθήματα ενοχής, ανεπάρκειας, ντροπής, απώλειας και έντονου άγχους.

Τα ποσοστά υπογονιμότητας έχουν αυξηθεί κατά 50% και υπολογίζεται ότι ένα στα έξι ζευγάρια που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν συναντά δυσκολίες και καταφεύγει σε τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Παρά την αύξηση της συχνότητας της υπογονιμότητας, υπάρχει ελάχιστη ψυχολογική υποστήριξη στο ζευγάρι κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς η υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται κυρίως ως ιατρικό ή τεχνικό πρόβλημα και συχνά παραμερίζονται οι ψυχολογικές προεκτάσεις και ο αντίκτυπος που έχει στο ζευγάρι.  Μπορεί μεν η υπογονιμότητα να μη στηρίζεται σε ψυχολογικά αίτια και να αποτελεί ένα καθαρά ιατρικό θέμα, φέρει όμως σοβαρές και σημαντικές ψυχολογικές προεκτάσεις που συχνά επηρεάζουν βαθύτατα το ζευγάρι, αλλά και κάθε μέλος ξεχωριστά.

Η ατομική/συμβουλευτική υποστήριξη ζευγαριών βοηθά το ζευγάρι/άτομο να φέρει στην επιφάνεια τα αρνητικά συναισθήματα που το έχουν καταβάλει, όπως ο θυμός, οι ενοχές, η οργή, η ντροπή, η απώλεια, η απογοήτευση, η κατάθλιψη κ.ά., και να βρει τις αιτίες που βιώνει τα παραπάνω συναισθήματα, καθώς και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης αυτών.

Η εμπειρία της υπογονιμότητας επηρεάζει την ψυχολογική υγεία του ατόμου, την αυτοεκτίμηση, τη διάθεσή του και τις σχέσεις του με τον οικογενειακό και φιλικό περίγυρο. Η ίδια η θεραπεία της υπογονιμότητας είναι χρονοβόρα, επίπονη και συχνά δεν οδηγεί το ζευγάρι στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητο να υπάρχει ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν όλα αυτά τα συναισθήματα, που συχνά υποβόσκουν και τους βασανίζουν, με απώτερο στόχο να είναι πιο ήρεμοι και ικανοί να διαχειριστούν τη διαδικασία  της υποβοηθούμενης θεραπείας και συνεπώς να έχουν μια πιο άμεση και επιτυχημένη πορεία στο δρόμο της γονεϊκότητας.

Επιστροφήessay online

Responsible tutorial composing assistance is normally wanting to benefit learners because of their do the job. Buy essay published by specialized and professional essay authors essay writing service.

Συμβουλευτική υποστήριξη ζευγαριών με δυσκολία σύλληψης, κατά τη διάρκεια της θεραπείας για εξωσωματική γονιμοποίηση