Κωνσταντίνος Ζερβός, MSc
Διατροφολογος με ειδικευση στην γευματικη συμπεριφορα, τις διατροφικες διαταραχες και την παχυσαρκια. Certified Health & Wellness Coach & bodyART instructor

Στόχος του, η έμπνευση και κινητοποίηση ατόμων και ομάδων με σκοπό, την αλλαγή της
διατροφικής τους συμπεριφοράς και την βελτίωση της υγείας και της ευεξίας τους.
Σχεδίασε και υλοποίησε το project EATT*, την πρώτη πανελλαδικά, επιστημονικά
τεκμηριωμένη εκπαίδευση/παρέμβαση, στην γευματική επίγνωση (mindful eating), στην
συνειδητή γευματική συμπεριφορά . Η εκπαίδευση απευθύνεται σε όσους έχουν
διαταραγμένη σχέση με την τροφή και την σωματική τους εικόνα. Η εκπαίδευση
υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής
Σχολής Αθηνών. Το project EATT* , βραβεύτηκε στο 7 ο Πανελλήνιο Συνέδριο
Προαγωγής και Αγωγής Υγείας, ως μια από τις πιο καλύτερες παρεμβάσεις στην
κοινότητα.

Έχει 20ετή εμπειρία στον χώρο της διατροφής και 10ετή εμπειρία στις διατροφικές
διαταραχές, μέσω μεταπτυχιακών εκπαιδεύσεων, πιστοποιήσεων και κλινικής πράξης.
Αντιμετωπίζει το θέμα της διατροφής ολιστικά, εστιάζοντας στην ψυχολογία και την
συμπεριφορά των ανθρώπων.

Τα τελευταία 3 χρόνια μελετά ερευνητικά το “mindful eating” και την τροποποίηση
συμπεριφοράς μέσω του mindfulness.

Γνώση και η εμπειρία του, ακολουθεί τις πρακτικές (Good Practice Guidelines) που
ορίζονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με τους εκπαιδευτές που εφαρμόζουν
παρεμβάσεις που βασίζονται στην συνειδητότητα (mindfulness - MBI).
Έχει βοηθήσει περισσότερα από 2000 άτομα στο να βελτιώσουν την σωματική τους
εικόνα και την σχέση τους με την τροφή. Επιπλέον έχει συνεργαστεί με πολυεθνικές
εταιρίες, στα πλαίσια υλοποίησης προγραμμάτων προαγωγής υγείας και ευεξίας στους
εργαζόμενους τους.

Νεφέλη Κοσκινά, MSc
Ψυχολογος / Παιγνιοθεραπευτρια

Η Νεφέλη Κοσκινά γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου διακρίθηκε ως αριστούχος. Ως Ψυχολόγος συνδυάζει την εξειδίκευση στην Παιγνιοθεραπεία, ως μία μορφή ψυχοθεραπείας που απευθύνεται σε παιδία (PgDip in Practice Based Play Therapy – Canterbury Christchurch University) με την θεραπευτική στάση την Προσωποκεντρικής προσέγγισης (PgDip in Person Centered Counselling – University of Strathclyde). 

Από τον Σεπτέμβριο του 2011 εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος αναλαμβάνοντας περιπτώσεις συμβουλευτικής ενηλίκων και ατομικής ψυχοθεραπείας παιδιών, όπου αξιοποιείται η Παιγνιοθεραπεία. Η κλινική της πρακτική με παιδιά και ενήλικες διέπεται από τις αρχές της Συμβουλευτικής (MSc στην Συμβουλευτική Ψυχολογία – Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). 

Έχει επίσης 5ετή εμπειρία ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων (καθηγήτρια Ψυχολογίας σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια), και σε Ομάδες Γονέων οργανωμένες από το Υπουργείο Παιδείας και ιδιωτικά. Στον χώρο της εκπαίδευσης, εισηγείται επίσης εκπαιδευτικά σεμινάρια που αφορούν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις και την συμβουλευτική παιδιών, όπως το την Ενσυναίσθηση στην Επικοινωνία με τα Παιδιά (Μάιος, 2015) και την Θεραπευτική Χρήση της Άμμου στα Παιδιά – Sandplay (Ιούνιος, 2014) 

Ως ψυχολόγος, έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θεωρητικά και ερευνητικά θέματα που άπτονται της ανάπτυξης των παιδιών, με δημοσιευμένη ερευνητική εργασία στην Θεωρία Δεσμού (Attachment Theory), σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό των ΗΠΑ, και ερευνητική παρουσίαση σε συνέδριο με θέμα την Ψυχική Ανθεκτικότητα (Emotional Resilience). Άλλες δημοσιεύσεις αφορούν το εσωτερικευμένο στίγμα ως εμπόδιο στην αναζήτηση συμβουλευτικής βοήθειας στους νέους στην Ελλάδα, καθώς και τις διαδικασίες της επαγγελματικής ανάπτυξης ψυχολόγων που εργάζονται ψυχοθεραπευτικά στην χώρα μας. 

Koskina, N., & Giovazolias, T. (2010). The effect of attachment insecurity in the development of eating disturbances across gender: the role of body dissatisfaction. International Journal of Psychology, 144(5): 449-71. 

Κοσκινά, Ν., & Μαλικιώση–Λοΐζου, Μ. (in press). Η επήρεια της ατομικής θεραπείας στην επαγγελματική ανάπτυξη ψυχολόγων που εργάζονται ψυχοθεραπευτικά. Στις Μ. Μαλικιώση–Λοΐζου και Φ. Ίσσαρη (Επιμ) στο Ποιοτικές Μάθοδοι Έρευνας στην Συμβουλευτική Ψυχολογία. 

Κοσκινά Ν., Γιοβαζολιάς, Θ. (2007). Ο Ρόλος των Τύπων Δεσμού Ενηλίκων στην Ανάπτυξη Συμπεριφορών Διατροφικών Διαταραχών. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της ΕΛΨΕ. 

Κοσκινά, Ν., Νιάνιου, Ν., Λακιώτη, Α. (2010). Η Σχέση της Ψυχικής Ανθεκτικότητας με τα Θετικά Συναισθήματα και την Κατάθλιψη, το Άγχος και το Στρες. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, Συμπόσιο με θέμα τα Θετικά Συναισθήματα. 

Σωτηροπούλου, Ι., Νιώτη, Κ., Κοσκινά, Ν. (2010). Η Σχέση της Αυτογνωσίας, των Στρατηγικών Αντιμετώπισης Προβλημάτων και του Εσωτερικευμενου Στίγματος για την Αναζήτηση Συμβουλευτικής Βοήθειας. 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας.

best essay online

Εξωτερικοί Συνεργάτες